Kalle Moreaus

Kalle Moraeus blev kanske känd för de allra flesta svenskar i samband med att hans lag vann tv-programmet Körslaget 2010. Sedan dess har han blivit en folkkär folkmusiker, som bland annat deltagit i Melodifestivalen och har en egen show på tv.

Moreaus föddes 1963 i Orsa. Han fick sitt första instrument, en mandolin, redan som fyraåring, och skulle även som lite äldre fortsätta i musikens bana då han valde att studera på landstingets högre musikskola i Falun 1979. År 1981 började han studera på högskolan i Göteborg, studier som skulle mynna ut i den helt orelaterade och något otippade titeln svensk mästare i luftgitarr 1984. År 1987 påbörjade han dock en mer påtaglig och konkret musikalisk karriär, då han blev anställd vid Kungliga filharmoniska orkestern. Hans första egna album, Kalle Moreaus, släpptes 1991. Idag är Moreaus medlem i Orsa spelmän och Benny Anderssons orkester, liksom i rockbandet Hej Kalle.Kalle Moreaus 2

Vid sidan av sin musikaliska karriär har Moreaus även gjort karriär i film- och tv-världen. Han har deltagit i flera tv-program med musikalisk karaktär, till exempel Allsång på Skansen, Så ska det låta och det tidigare nämnda Körslaget. Han har även ställt upp i frågesportsprogrammet På spåret. Hans popularitet som folkkär artist har gjort att han även fått leda ett eget program, Moreaus med mera. Den första säsongen av programmet sändes under hösten 2011 i SVT, och blev så framgångsrikt att det har sänts en säsong 2, 3 och 4 under 2012, 2013 och 2014. Samtidigt har han också tagit över programledarrollen i Så ska det låta.

Moreaus har även haft en mindre välkänd karriär som skådespelare, som påbörjades med en roll i tv-serien Adam & Eva. Efter detta har han haft mindre roller i filmer som Kenny Begins och Illusioner, liksom i serien Nisse Hults historiska snedsteg.

Moreaus har haft stora framgångar i Sveriges två största städer – Stockholm och Göteborg – med sin show ”En dalmas i storstan”. Moreaus har i november 2014 meddelat att han under våren kommer att åka på en stor turné runt hela landet med showen, och bland annat stanna i Linköping, Borås, Västerås, Norrköping, Jönköping, Kungsbacka, Umeå, Sundsvall och Växjö. Han kommer att spela sin musik på totalt 18 föreställningar.