Fira med folkmusik

En enda gång i livet tar en person studenten, och nu efter att restriktionerna från pandemin är borta finns det all anledning att fira. Ta med fiolen, nyckelharpan eller dragspelet, och skapa uppmärksamhet på fler sätt än med studentskyltar!

Hur ska studenten firas?

Det finns många olika sätt att fira någon som tar studenten, och vilka som passar bäst beror både på den person som går ut skolan och på de som ordnar festen. Att ha studentskyltar är nästan självklart, men är ni intresserade av folkmusik kan det kännas lika självklart att musiken får vara med på ett hörn. Att ordna en bjudning med mat och annan festlighet hör också till. Även om det finns mycket som kan kännas självklart kan det vara bra att inte fastna i hur det borde vara. Att det är något de flesta gör behöver inte betyda att det är vad som passar bäst när det är just ni som ska ordna en fest. Utgå från de förutsättningar ni har, och framförallt utifrån den person som ska firas. Vad skulle han eller hon bli glad för, vilken mat skulle uppskattas och vilka inslag får inte missas enligt henne eller honom? Oavsett hur ert firande utformas kommer det bli en oförglömlig dag. Det är som sagt bara en gång i livet någon tar studenten och det är en så stor händelse att det kommer kännas festligt nästan hur ni än ordnar det.

Låt en gammal tradition möta det nya

Folkmusiken har sina rötter i gamla traditioner och i ett samhälle som såg helt annorlunda ut än idag. Då fanns det inte möjlighet för alla att studera, och inte heller att ta studentexamen, springa ut under skrik och mötas av studentskyltar. Det gör inte att det måste vara uppdelat idag; det går väldigt bra att ta med sig musik som har sina rötter i en annan tid och låta den möta nutiden och vara en del av dagens glädje och firande. Även om det är mycket som inte är sig likt så är det något som går att känna igen – att musik passar bra när man är glad och vill fira.