Amerikansk folkmusik

När amerikansk folkmusik nämns vad tänker du på då? En så kallat ”redneck”? Faktum är att de flesta amerikanska folkmusik artisterna är som vilken annan amerikansk som helst. De flesta amerikanska folkmusik artisterna befinner sig i eller kommer ifrån Nashville, Texas eller närliggande stater vilket ger musiken ett unikt kling som man ofta hör i musiken. Ett av de väldigt vanliga instrumenten som används i amerikansk folkmusik är banjon, ett unikt sträng instrument utvecklats under 1830-talet då den fick fem strängar. Ett annat vanligt instrument i amerikansk folkmusik är akustiska gitarren.

Keegan McInroeran och andra kända artister besöker Sverige

1280px-Don_Wayne_Reno_playing_the_banjo_with_fingerpicksKeegan McInroeran är en amerikansk singer-songwriter spelade i ällebäck plommonstopets The Tea Room i fjol, han kommer från Texas och är mest känd för hans album Uncouth Pilgrims vilket är en ny-inspirerad mix av både Country och Rock. Hans show mottogs väll av både arrangörer och publik. ”Det känns fantastiskt att han kommer hit” sade Åke Johansson i en intervju med nyhets webbsidan Barometern. Det är dock inte alla artister som är lika trigger glada med att komma till vårt norra Sverige. Ta Taylor Swift till exempel hon har ännu inte haft en konsert under sina 6 aktiva album, hon har dessutom tagit bort sin musik från streaming tjänster så som Spotify, Playstr, Groove & Tidal vilket gör det extra svårt som Svenska att lyssna på den eller ens veta att dem finns. Vi får hoppas på att hon besöker oss när hon släpper sitt nästa album som förväntas komma hösten 2016.

Amerikanska folkmusiken finns även I Sverige

Tro det eller ej, men vi har ett flertal snabbt växande både indie och stora artister i Sverige som The Headlines, Dan Hyladner, Filiph Sandström med många fler. Vi har även Dansbands musik som har lånat mycket från amerikanska folkmusiks världen därav har vi fått band så som Streaplers, Arviningarna, Lasse Stefanz och många, många fler då allt fler blir intresserade av det amerikanska hjärtat i musik amerikansk folk musik. Om du själv är sugen på att antingen spela eller till och med skriva amerikansk folkmusik så finns det hjälp att få både gratis via webben på ett flertal webbsidor och appar men även I det flesta kommuner som erbjuder lektioner i instrument så som Gitarr, Banjo, Trummor med mera. Fråga bara din kommun efter lokala musik skolor som erbjuder något av de föregående instrumenten för att kick-starta din karriär som svensk amerikansk folkmusik spelare och eller skrivare, vi tror på dig.